Etyek és környéke

Etyek Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén fekszik. Több úton is megközelíthető: Biatorbágy felől, Bicske irányából és Alcsútdobozról. Bármelyik utat választjuk a község elérésére, páratlan természeti élményben lesz részünk. A legtöbben Biatorbágy felől érik el települést. A biai bekötő úton, az emelkedő megmászása után elénk tárul az Etyeki dombság minden szépsége. Balra a lankás dombok, a különféle terménnyel vetett földek, jobbra pedig kicsit távolabb már a szőlőültetvények látványa Toscanát idézi.

Etyek az 1860-as évek közepétől vált igazán Budapest szőlőskertjévé. Több száz, kőből rakott pince épült, amelyek jelentős része most is használatban van. Fejlődtek a szőlőtermelés, szüret és feldolgozás speciális eszközei, monumentális, ma is működőképes bálványsajtók készültek. A történelmi jelentőségű Körpince pinceegyüttes, a Kecske-gödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak, a gyönyörű szőlőhegyek, a szőlőművelés és borkészítés tárgyi örökségei a múltról tanúskodnak, és kiváltják belőlünk a bor és a szőlőkultúra hagyománya iránti megbecsülést.

Kétkerekűn Etyekre

A faluba érkezve német felirat jelzi a település sváb hagyományát. A főúton végig rendezett, nyírt sövény a házak előtt. Érdemes letérni azonban a főútról, Etyeken sok különleges látnivaló fogad: a Körpince, a Kecskegödör a Sóskúti úti pincesor mind a település borászati múltjának máig működő emlékei. Az etyeki templom, a Kálvária, a nemrég felújított Magyar-kút szintén kihagyhatatlan. A botpusztai kápolna szomszédságában lévő etyeki tó pedig a horgászni szeretők számára kínál felüdülést. Az egyedülálló présházak, a gyönyörű szőlőhegyek, a szőlőművelés és borkészítés tárgyi örökségei a múltról tanúskodnak, és kiváltják belőlünk a bor és a szőlőkultúra hagyománya iránti megbecsülést.

Etyek az utóbbi időben nem véletlenül egyre népszerűbb a turisták és a kerékpárosok körében is. Sorra nyílnak a gasztronómiai szolgáltatók, így vonzó mind a belföldi, mind a külföldi látogatók számára. A terep pedig bármely edzettségi szintű kerékpárosnak ideális és változatos terepet kínál, egy nagyobb domb jelenthet csak nehézséget a kezdők számára. Az Alcsúti út Korda stúdióhoz vezető emelkedőjét azonban érdemes megmászni: az emelkedő nagyjából kétharmadánál jobbra lévő Újhegy egyedi kulináris élvezeteket kínál. A Sonkamesternél megkóstolhatjuk az ország egyik legjobb sonkáját, de kapható még házi készítésű szörp és lekvár is, illetve a Rókusfalvy-birtok borait és étkeit is meg lehet ízlelni. Ha vállaljuk a kaptató maradék részét, akkor az Öreghegyen lévő kilátóban különleges panorámában lehet részünk: elénk tárul a teljes Etyeki-dombság, a Budai-hegység és a Zsámbéki medence. Az öreghegyi Etyeki Kúria vagy a Haraszthy-Vallejo pincészetek Magyarországon is kiemelkedő borkínálattal, étteremmel és látványpincészettel várják a vendégeket. Ugyanitt nemrégiben a ChefParade főzőiskola is új helyszínnel bővült. A Sóskúti-úti pincesor végén pedig néhány éve nyitotta meg kapuit a díjnyertes pálinkákat készítő Czimeres Pálinkaház.

Látványosságok Etyeken

Comments are closed